Choď na obsah Choď na menu

Vybavenie

Príspevky

Vybavenie

Klietka by mala byť dostatočne veľká, aby sa v nej králik priveľmi netlačil. Najvhodnejšia je klietka s pozinkovanými mrežami, lebo plastikové králiky ľahko ohlodajú. Plastová misa by nemala byť nižšia ako 15 cm, aby králiky mohli hrabkať a nenavyhadzovali podstielku von.

 

Do klietky budeme potrbovať vhodnú podstielku. Najviac odporúčam hobliny alebo nie príliš jemné, či arómované piliny. Králiky z nich zvyknú kýchať. Do záchodu môžete použiť aj peletky.

 

 

 

Do klietky môžete umiestniť domček na spanie, ktorému sa králiky zaručene potešia. Odporúčam s rovnou strechou, aby mohli vyskočiť na vrch (králiky majú radi vyvýšené miesta).

 

 

Samozrejme budete potrebovať misku  a kvapkaciu fľašu. Miska by mala byť dostatočne ťažká, aby ju králiky neprevrhli. Na pitie misku rozhodne neodporúčam, králiky by ju ľahko vyliali, alebo znečistili.

V klietke by nemal chýbať tzv. mačací záchod alebo iný podnos na trus. Čistenie klietky bude efektívnejšie a ušetríte aj na podstielke.

Rohová toaleta pre hlodavce

Na prenášanie vám poslúži prenoska. Dbajte o to, aby nebola z príliš tenkého plastu, králiky majú veľmi dobré zuby a takúto prenosku by ľahko poškodili.

Nielen dlhosrsté, ale dokonca aj krátkosrsté králiky treba kefovať (počas píznutia). Na to vám poslúži kefa s jemnými štetinkami.

 Králiky potrebujú veľa pohybu. Pokiaľ ich chováte v klietke bez možnosti výbehu, určite by ste ich mali vziať na prechádzku. Vtedy vám poslúži vodítko s postrojom.

 

Králikom neustále dorastajú pazúriky, preto ich občas treba skrátiť. Pokiaľ sa bojíte, aby ste im nezastrihly do prsta, môžete navštíviť veterinára, ktorý im pazúriky za poplatok (CCA 2 eurá) ostrihá. Pokiaľ vám však králik dôveruje, môžete mu ich ostrihať sami špeciálmymi klieštikmi.

Ak máte záhradu káliky sa iste potešia vonkajšiemu výbehu.

 

 
30. 5. 2012 | | Rubrika: Vybavenie | Komentáre: 0